Kroppen er afhængig af fedt

Alle pattedyr har brug for fedtstoffer, som ca er afbalanceret efter forholdene

Ca. 1/3 mættet fedt.
Min. 1/3 monuumættet fedt.
Maks. 1/3 flerumættet fedt- som er en livsnødvendighed.

Fedt transporterer de fedtopløslige vitaminer A,D,E og K gennem kroppen og fedt beskytter de indre organer.

Fedt er en koncentreret energikilde.

Fordele ved fodring med olie

Heste er gode til at fordøje olie i begrænsede mængder, men de skal vænnes gradvist til det. Se tilvænningsskemaet længere nede. Olie er en god måde at få kalorier på, fremfor hvis du fodrer hesten med store mængder stivelse/korn.

Olie – regulerer temperaturen og beroliger

Hesten bliver bedre til at præstere, når der ikke ophobes så meget mælkesyre i muskulaturen. Ofte gør det også hesten meget roligere. Når hesten forbrænder fedt og ikke kulhydrater, danner den heller ikke så meget overskudsvarme. Det er med til at holde dens temperatur nede – en stor fordel ved langvarige anstrengelser i varmt og fugtigt vejr.

Færre fordøjelsesproblemer

Olie er en rigtig god måde at give hestene kalorier på. Hvis måltiderne er for store – og indeholder for meget stivelse – øger vi markant risikoen for, at den får mavesår, kolik, diarre, gæring i tarmene mv. Den mindre stivelse nedsætter dermed fordøjelsesproblemerne.

Hvor meget olie?

Heste kan uden problemer tåle 3 dl olie om dagen i deres foderration, hvilket energimæssigt svarer til 1 kg havre. De skal maks. have 1 dl olie pr. 100 kg hest, men aldrig over 5 dl. Ved så store mængder – som over 3 dl – bør vi også give ekstra E-vitamin.

Tilvænningsskema

Måden du tilvænner din hest til olien er:

Første uge = 1 dl olie.
Anden uge = 2 dl olie
Tredje uge = 3 dl olie

Tommelfingerregel

Der går op til 12 uger, før hesten fuldt ud kan udnytte energien i olien. Efter en måneds pause går der igen 10-12 uger, før man ser/kan måle effekten.

Hvilke heste skal tildeles olie?

Det er flere gange bevist, at højt præsterende heste som væddeløbsheste, millitary heste, springheste og dressurheste præsterer med større overskud, når de får olie. Udover disse heste, kan vi også med stor fordel tildele olie til heste, der har svært ved at holde huld, heste med nedsat appetit, avlsdyr, især hopper med føl, samt heste med tendens til forfangenhed.

KER (Kentucky Equine Research) anbefaler Omega-3 fedtsyre

“Mange dyrlæger og hesteejere ser, at et dagligt tilskud af Omega-3 hjælper rigtigt meget på den kløe og inflammation, der stammer fra mittebid, lat. culicoides”, siger Catherine Whitehouse, M.S., ernæringsrådgiver ved Kentucky Equine Research (KER).

Omega-3 fedtsyrer, som tilhører det flereumættede fedt, har en lang række fordele for din hest, uanset om den klør eller ej.

  • Har en positiv effekt på sårhelning
  • Lindrer tør og kløende hud
  • Giver en sund og blank pels
  • Øger stofskiftet, apetitten og giver energi
  • Styrker leddene, kredsløbet og nyrerfunktionen
  • Fremmer immunforsvaret og forplantningsevnen

Læs mere hér om den allergiske reaktion ”sommereksem”, som ubehandlet ofte er en voldsom og smertefuld lidelse for hesten.

Sommereksem – hvad er det?

Insekternes spyt medfører en allergisk reaktion, som giver en overreaktion i hestens immunforsvar. Det klør ganske forfærdeligt. Hestene bliver så desperate over deres situation, at de lynhurtigt kan klø hele manen og halen af. Det medfører, at de bløder, hvilket tiltrækker endnu flere insekter. Det er frustrerende for os hesteejere og ganske forfærdeligt synd for hestene.

Aktiviteter mod mitter

Det er svært, nærmest umuligt, at undgå mitterne. Det er små insekter på 1-3 mm, der er svære at se. De ligner bitte små fluer, og de sværmer ofte i flok. De er mest aktive lige før og i selve skumringen morgen og aften. De findes over det hele, men især i vådområder som eng og i fugtige områder med stillestående luft som fx i skoven.

Du kan undgå mitternes bid ved:

  • At sætte hesten på boks på denne tid af døgnet med en heftig luftgennemstrømning vha. ventilatorer. Det er ofte besværligt med heste på græs, som måske går langt væk fra stalden.
  • At pakke hesten ind i et mittedækken fra hale til hoved.

Du kan styrke hesten, ved at give fiskeolie med Omega 3

Ved at give hesten fiskeolie som indholder Omega-3 fedtsyre, så styrkes immunforsvaret, kredsløbet og huden og dermed kan kløen mindskes.

Dæk din hests behov

HUSK! Ting tager tid, dvs det tager tid, før du kan se og mærke effekten af olien og vigtigst BESKYT hesten bedst muligt mod biddene.

Fodring af heste er altid individuel og bør tilpasses den enkelte hest. Målet er at fodre hesten optimalt, så den kan præstere bedst muligt – samtidig med at den er i sin bedste foderstand.

Regulator Complete®
– Når du vil det bedste for din hest